CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 30, 2009

Diri & Iman...


Iman : Assalamualaikum,bos.
Diri   : Waalaikumussalam wbt..lama tak nampak awak.Cuti ke?
Iman : Taklah..jabatan kami rasa tuan tak memerlukan kami lagi..
Diri   : Laa..kenapa pulak awak cakap camtu? Pentadbiran diri aku tengah berterabur sekarang bila jabatan awak takde..
Iman : Takdelah..kami lihat banyak pekerja tambahan tuan ambil. VCD,SMS,TV..jadi kami rasa terpinggir.
Diri   : Entahlah..waktu cuti sebulan ni,saya tak pernah menggaji mereka. Tapi mereka terlalu rajin buat kerja,bekerja tanpa gaji,tapi banyak gak duit aku habis..entah ar..
Iman : Tu sebab,kami agak rasa tuan memencilkan kami. Al-Quran,Zikir,ma'thurat,solat malam tak boleh bekerja dengan mereka..kami memang tak boleh bercampur dengan mereka..
Diri   : Saya tak pernah mintak awak bercuti..
Iman : Bagaimana kami ingin bekerja sedangkan tuan sudah punya "pekerja tambahan"? Saya lihat mereka buat tuan gembira.
Diri   : Arghh!! gembira apenye.. Berterabur kerja kat pejabat tu!! Tolonglah..bekerjalah dengan saya kembali.
Iman : Kami sememangnya sudah berkhidmat dengan tuan dari tuan di dalam rahim ibu tuan lagi. Tapi, tuan kadang2 mengabaikan kami. Tuan sediakan makanan untuk bos pekerja tambahan,En Dosa..tapi kami, tuan tak sediakan makanan. Kebajikan kami tak terjaga..
Diri   : Maafkan saya.. Kembalilah bekerja dengan saya. Saya janji, kebajikan kamu semua saya jaga,En Iman..
Iman : Tuan boleh berjanji tapi CEO kita akan memantau tuan,Dialah Allah. Tuan takkan tak takut menabur janji tapi melupakannya?
Diri   : Janganlah menyalahkan saya..
Iman : Tuan perlu sedar,kami hanya bekerja di dalam syarikat yang bersih dan amanah..Bukanlah saya nak memandang rendah pada jabatan baru,En Dosa..tapi kami tidak suka cara mereka bekerja. Mereka meminggirkan kami.
Diri   : Dah awak tak melawan..
Iman : Tuan,bagaimana kami ingin menang? Kami terlalu lemah, sedikit pula tu..Kabajikan kami langsung tuan tak jaga..sedangkan kami tidak pernah meminta gaji dari tuan. Cuma minta disediakan ruang yang bersih dan amanah untuk kami bekerja. Salahkah kami meminta yang sedikit?
Diri   : Mereka kadang2 lebih menggembirakan saya..
Iman : Kalau begitu,maafkan kami. Tak dapat rasanya kami bekerja untuk tuan lagi. Tuan perlu memberi kebajikan kepada mereka. Siapalah kami..
Diri   : Eh,jangan..bekerjalah dengan saya..
Iman : Buanglah pekerja itu..Mereka meminta-minta dari tuan. Tuan perlu berhabis jutaan ringgit untuk mereka. Sedangkan perkhidmatan kami,percuma..
Diri   : Aduh..mereka pekerja yang menggembirakan aku. Memang kamu percuma tapi kamu kadang2 bising, ini tak boleh..itu tak boleh..aku rimas..
Iman : (senyum sinis)..Maafkan kami tuan..kami minta diri dulu..tak perlulah kami berkhidmat dengan tuan kalau begitu..Kalau tuan perlukan kami,kami sentiasa di sisi..Tuan jangan risau,kami maafkan tuan..
Diri   : Jangan pergi..aku sanggup pecat En Dosa..dan ahli jawatankuasanya..VCD,majalah yang melalaikan dan sebagainya..
Iman : Tuan betul-betul sanggup?
Diri   : Ya..aku kelam-kabut sekarang..tak tenang..management berterabur..
Iman : Alhamdulillah..kami free of charge. Tuan takkan rugi, sebaliknya tuan beruntung besar..silap hari bulan..CEO,Allah akan naikkan tuan ke pangkat yang lebih tinggi.
Diri   : Terima kasih =)  Panggillah AJK kamu bekerja semula,En Iman. Saya akan jaga kebajikan kamu,panggillah En Ma'thurat,En Zikir, En Solat dan semua ahli jabatan kamu ya?
Iman : Alhamdulillah..moga keuntungan tuan berganda-ganda tahun ini dan seterusnya.
Diri   : Terima kasih pegawai kewanganku..
*********
Sekadar analogi mudah..begitulah diri kita..kitalah bos dlm syarikat kita..jabatan dalam diri kita hanya ada dua..Jabatan Iman dan Jabatan Dosa..kitalah yang perlu mengurus sebaik mungkin pekerja2 kita. Memang susah untuk kita memenuhi setiap kehendak pekerja kita, memang susah untuk memastikan pekerja kita berbaik..Kerana antara iman dan dosa tidak mungkin bercampur. Bagai air sungai yang jernih, dimasukkan ke dalam gelas..segar dan nyaman air itu..Namun,apabila bercampur dengan lumut,selut dan kekotoran lain,maka begitu sukarlah untuk membersihkan kembali. Begitu juga dengan pekerja kita..andai terlalu 'diternak' satu jabatan, maka jabatan lain akan terpinggir..
*********0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.::Follow Page Tautan Hat Jom.::